Oficjalny serwis turystyczny Poznania i aglomeracji poznańskiej
A A+ A++
PL EN
Regionalne menu degustacyjne w poznańskich restauracjach.
 
Regionalne menu degustacyjne w poznańskich restauracjach.
Latem Poznań zaprasza na kulinarną podróż po regionalnych smakach. W lipcu i sierpniu lokalne restauracje serwują autorskie menu degustacyjne inspirowane tradycją Wielkopolski i kuchni polskiej. To doskonała okazja, by odkryć smak pyry, kaczki, gęsi czy rogala świętomarcińskiego w nowym wydaniu.

Regionalne menu degustacyjne w poznańskich restauracjach

W wakacyjne miesiące lipiec i sierpień Poznań stanie się kulinarną stolicą regionu – wszystko za sprawą wyjątkowego projektu prezentującego menu degustacyjne inspirowane kuchnią polską i tradycjami Wielkopolski.

Wybrane restauracje zaproszą gości do spróbowania kompozycji 3 do 5 dań, które ukażą bogactwo lokalnych smaków – zarówno w klasycznej, jak i nowoczesnej odsłonie. W menu mogą pojawić się m.in. dania z pyry, kaczka, gęś, plyndze, szagówki czy słynny rogal marciński – wszystko podane w formie kulinarnej opowieści, która oddaje charakter regionu.

Każda restauracja indywidualnie ustali cenę zestawu i warunki rezerwacji – w niektórych miejscach będzie można skorzystać z oferty bez wcześniejszego umawiania się. Celem akcji jest nie tylko promocja lokalnej gastronomii, ale przede wszystkim ułatwienie turystom dostępu do jakościowej, polskiej kuchni.

Ostatnia aktualizacja: 2025-06-05