Regionalne menu degustacyjne w poznańskich restauracjach
W wakacyjne miesiące lipiec i sierpień Poznań stanie się kulinarną stolicą regionu – wszystko za sprawą wyjątkowego projektu prezentującego menu degustacyjne inspirowane kuchnią polską i tradycjami Wielkopolski.
Wybrane restauracje zaproszą gości do spróbowania kompozycji 3 do 5 dań, które ukażą bogactwo lokalnych smaków – zarówno w klasycznej, jak i nowoczesnej odsłonie. W menu mogą pojawić się m.in. dania z pyry, kaczka, gęś, plyndze, szagówki czy słynny rogal marciński – wszystko podane w formie kulinarnej opowieści, która oddaje charakter regionu.
Każda restauracja indywidualnie ustali cenę zestawu i warunki rezerwacji – w niektórych miejscach będzie można skorzystać z oferty bez wcześniejszego umawiania się. Celem akcji jest nie tylko promocja lokalnej gastronomii, ale przede wszystkim ułatwienie turystom dostępu do jakościowej, polskiej kuchni.