Papavero to restauracją z ponad dwudziestoletnią tradycją i przez lata funkcjonowało jako restauracja włoska. Obecnie lokal serwuje dania kuchni polskiej i włoskiej. Jest przykładem miejsca, która ustala swoje menu i kierunek rozwoju w oparciu o oczekiwania stałych gości. Restauracja otrzymała rekomendację przewodnika MICHELIN GUIDE 2023 i 2024.
Polacy poza domowa kuchnią polską upodobali sobie kuchnię włoską. Papavero jest jednym z wielu miejsc, w którym kuchnia polska w swobodnych interpretacjach pojawia się jako dopełnienie głównego profilu restauracji. Uzupełnieniem menu jest szeroki wybór win.
Na wyróżnienie w menu Papavero zasługują mięsa i sosy, a zwłaszcza dziczyzna. Papavero było pierwszą i przez wiele lat jedyna restauracja w Poznaniu, która serwowała dziczyznę zgodnie z tradycyjnymi włoskimi recepturami. Dla Polaków, kojarzących kuchnię włoską głównie z makaronami i pizzą było to prawdziwe zaskoczenie i cenna kulinarna lekcja. Do dziś dziczyzna jest jednym z największych atutów restauracji, niezależnie od sposobu przyrządzania.
Papavero cenione jest również względu na wystrój lokalu i przyjazną atmosferę. Właściciele i obsługa mają
dobry kontakt z klientami i wsłuchują się w oczekiwania stałych gości. Wnętrze łączy w sobie tradycyjną
elegancję z odrobiną nowoczesności, co czyni lokal bardzo przytulnym.
Restauracja otrzymała wyróżnienie MICHELIN GUIDE w 2023 i 2024 roku.