W lipcu i sierpniu miłośnicy dobrej kuchni będą mieli wyjątkową okazję, by odkryć bogactwo wielkopolskich smaków. Wybrane restauracje w Poznaniu i okolicy, które na co dzień sięgają po lokalne produkty, inspirują się kuchnią regionalną oraz tradycją domowego gotowania, przygotowały degustacyjne menu regionalne.
Akcja ma na celu promocję kulinarnego dziedzictwa poprzez jego współczesną interpretację – autorską, sezonową i opartą na jakości - mówi Jan Mazurczak, Prezes Zarządu Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna (PLOT), które koordynuje akcję.
Każda restauracja biorąca udział w projekcie samodzielnie komponuje menu w oparciu o lokalne produkty i przepisy – są to najczęściej trzy dania, ale ich liczba, styl podania oraz cena zależą od koncepcji i charakteru lokalu. W zestawach mogą znaleźć się również propozycje paringów z winami, piwami rzemieślniczymi czy innymi napojami – w tym również bezalkoholowymi.
Wszystkie serwowane potrawy łączy jedno – zawierają składniki regionalne z Wielkopolski lub odwołują się do lokalnych tradycji kulinarnych, opowiadając kulinarną historię, której uzupełnieniem będą informacje uzyskane od obsługi każdego z lokali partnerskich. W ofercie nie zabraknie klasyków, takich jak pyra z gzikiem i kaczka z pyzami. Na lato idealną propozycją będą sezonowe warzywa i owoce: bób, szparagi, hyćka, rabarbar, a nawet niedoceniane mirabelki.
Nowe menu degustacyjne w wybranych restauracjach Poznania i okolicy to kontynuacja długoletnich działań PLOT na rzecz promocji lokalnej gastronomii.
Niedawno po raz trzeci poznańskie restauracje zostały docenione przez prestiżowy przewodnik Michelin. Nowy projekt to szansa, by tym razem pochwalić się jakościowymi produktami i potrawami bazującymi na naszej bogatej, regionalnej tradycji kulinarnej – zauważa Jakub Pindych, ekspert kulinarny PLOT.
Nasza wakacyjna akcja to prawdziwa uczta dla smakoszy i doskonała okazja, by poznać na nowo bogactwo polskiej kuchni – tej najbliższej sercu, bo zakorzenionej w regionie – dodaje Jan Mazurczak.
Aby skorzystać z oferty, goście proszeni są o wcześniejszy kontakt z wybraną restauracją i dokonanie rezerwacji z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem. Dostępność menu bez wcześniejszej rezerwacji należy ustalić bezpośrednio z restauracją.
Uczestnicy akcji:
Adres: ul. Czechosłowacka 133, Poznań | tel.: +48 506 831 265
- MENU - A nóż widelec.pdf
- Liczba dań / pozycji: 11
- Cena (menu bez wina, cena zawiera wodę, kawę/herbatę): 350 zł /os.
- Cena (menu z pairingiem win i nalewką, wodą, kawą/herbatą): 550 zł /os.
UWAGA: Ze względu na konstrukcję menu i czas potrzebny do jego prezentacji, menu jest dostępne od wtorku do soboty w godz. 17:00-20:00.
Adres: ul. Paderewskiego 8, Poznań | tel.: +48 61 222 68 64
- MENU - Bazar.pdf
- Liczba dań / pozycji: 3 (danie główne do wyboru)
- Cena (menu bez wina): 168 zł /os.
Oferta dostępna od 15 lipca.
Adres: ul. Zwierzyniecka 30/31, Poznań | tel.: +48 797 983 228
- MENU - Berlin Ecke.pdf
- Liczba dań / pozycji: 4
- Cena (menu bez wina): 149 zł /os.
Adres: ul. Zwierzyniecka 3/1, Poznań | tel.: +48 609 002 964
- MENU DEGUSTACYJNE - Concordia Taste (3 zestawy)
- Liczba dań / pozycji: 9 lub 11, w zależności od zestawu
- Cena (menu bez wina): 350 zł / 390 zł / 450 zł
- Pairing wina za dodatkową opłatą: Najbardziej wyjątkowa Polska - 240 zł, Polska, Europa i Nowy Świat - 295 zł
Adres: ul. Wyspiańskiego 26A, Poznań | tel.: +48 602 668 800
- MENU - Cucina
- Liczba dań / pozycji: 3
- Cena (menu bez wina): 139 zł /os.
Oferta dostępna od 7 lipca.
Adres: plac Parkowy 1, Skrzynki | tel.: +48 691 838 221
- MENU - Dwór Skrzynki.pdf
- Liczba dań / pozycji: 3
- Cena (menu bez wina): 120 zł /os.
Adres: ul. Grunwaldzka 512, Plewiska | tel.: +48 61 861 74 75
- MENU - Figa.pdf
- Liczba dań / pozycji: 6
- Cena (menu bez wina): 149 zł /os.
Adres: ul. Ratajczaka 27, Poznań | tel.: +48 61 200 11 96
- MENU - Fromażeria.pdf
- Liczba dań / pozycji: 5 + selekcja serów + Petit-fours
- Cena (menu bez wina): 275 zł /os.
- Cena (menu z pairingiem win): 450 zł /os.
Adres: Rynek Śródecki 17, Poznań | tel.: +48 535 045 035
- Menu - Hyćka (dostępne od 7 lipca)
- Liczba dań / pozycji: (publikacja 7 lipca)
- Cena (menu bez wina): (publikacja 7 lipca)
Adres: Święty Marcin 67, Poznań | tel.: +48 61 200 11 96
- MENU - NH Hotel.pdf
- Liczba dań / pozycji: 5
- Cena (menu bez wina): 140 zł /os.
Adres: ul. Baraniaka 77, Poznań | tel.: +48 61 874 11 00
- MENU - Panorama (Hotel HP Park).pdf
- Liczba dań / pozycji: 6
- Cena (menu bez wina): 139 zł /os.
Adres: ul. Wawrzyniaka 21, Poznań | tel.: +48 516 402 056
- MENU - Po Swojemu.pdf
- Liczba dań / pozycji: 3
- Cena (menu bez wina): 110 zł /os.
- Cena (menu z pairingiem win): 175 zł /os.
Adres: ul. Kościelna 43/10, Poznań | tel.: +48 507 226 688
- MENU - POSTO.pdf
- Liczba dań / pozycji: 6
- Cena (menu bez wina): 350 zł /os.
Adres: Święty Marcin 40, Poznań | tel.: +48 +48 576 067 700
- MENU - #projekt alfa.pdf
- Liczba dań / pozycji: 5
- Cena (menu bez wina): 100 zł /os.
Adres: Stary Rynek 55, Poznań | tel.: +48 61 851 05 13
- MENU - Ratuszova.pdf
- Liczba dań / pozycji: 3
- Cena (menu bez wina): 129 zł /os.
Adres: ul. Topolowa 25, 62-025 Trzek | tel.: +48 61 101 04 17
- MENU - Sezony.pdf
- Liczba dań / pozycji: 3
- Cena (menu bez wina): 144 zł /os.
- Cena (z pairingiem win): 184 zł /os.
Adres: ul. Dolna Wilda 87, Poznań | tel.: +48 502 526 000
- MENU - SPOT..pdf
- Liczba dań / pozycji: 6
- Cena (menu bez wina): 199 zł /os.
Adres: ul. Młyńska 12, Poznań, tel.: +48 606 431 689 | tel.: +48 502 526 000
- MENU - The Time.pdf
- Liczba dań / pozycji: 5
- Cena (menu bez wina): 149 zł /os.
Adres: ul. Głogowska 123, Poznań | tel.: +48 61 866 03 14
- MENU - Złota Kaczka.pdf
- Liczba dań / pozycji: 4
- Cena (menu bez wina): 115 zł /os.