„Prościutko Pizza” mieści się przy ul. Dobrzyckiego 1 w Poznaniu i specjalizuje się w pizzy neapolitańskiej. Ciasto przygotowywane jest na włoskim zaczynie BIGA, dojrzewającym minimum 48 godzin, co nadaje mu lekkość i wyjątkową strukturę. W lokalu wykorzystywane są składniki wysokiej jakości, m.in. mozzarella fior di latte z Salerno, włoskie pomidory pelati, lokalne sery z Suchego Lasu oraz miód z Gniezna.
Latem i w cieplejsze miesiące działa niewielki ogródek, w którym w chłodniejsze dni można okryć się kocem. Do dyspozycji gości jest również kilka stolików w środku. Pizza dostępna jest z odbiorem własnym, na wynos oraz poprzez aplikacje dostawcze takie jak Wolt, Pyszne.pl czy Glovo.
Menu obejmuje klasyczne i autorskie pizze, m.in. margheritę, wersje bianca, cztery sery, „Slice of Asia” czy „Hawajską”. W karcie znajdują się również przystawki, takie jak focaccia, ubijana ricotta, puree zapiekane, sałatka caprese i świeże sałaty. Oferta deserów obejmuje m.in. panna cottę, cannolo oraz Vin Santo z cantuccini.
Wśród napojów można znaleźć kawy, lemoniady, ice-tea, napoje gazowane, piwa (także rzemieślnicze) i wina. Dostępne są również bezalkoholowe propozycje — w tym piwo, wino i koktajle, np. Aperol Spritz 0 %.