Oficjalny serwis turystyczny Poznania i aglomeracji poznańskiej
A A+ A++
PL EN
Delicja
 

Delicja

Delicja to jedno z ostatnich miejsc w Poznaniu hołdujących klasycznej elegancji, której symbolami są ciężkie meble, białe obrusy i srebrne sztućce. Właścicielami Delicji są szefowa kuchni Agnieszka Wawrzyniak oraz Przemysław Wawrzyniak, jeden z pierwszych polskich sommelierów. Restauracja otrzymała rekomendację przewodnika MICHELIN 2024.



Restauracja Delicja to symbol odchodzącej w niepamięć staromodnej elegancji. Miękka wykładzina, szarmancka obsługa, białe obrusy i blask świec odbitych w kieliszkach przenoszą w odległe czasy. Takie doświadczenia dostępne są w coraz mniejszej liczbie lokali. Pod tym względem Delicja to wyjątkowe miejsce, które bez dwóch zdań należy odwiedzić.

Kuchnia Delicji to połączenie kuchni polskiej, francuskiej i śródziemnomorskiej. W menu znajdziemy małże Świętego Jakuba, francuskie sery, gęsią wątróbkę, ale także żurek, pierogi czy barszcz z kołdunami. Receptury są bardzo dopracowane, a dania niezwykle powtarzalne, co nie dziwi w restauracji tej klasy. Delicja to także spory wybór jakościowych win, bardzo umiejętnie parowanych z posiłkami. Agnieszka Wawrzyniak to jedyna kobieta w Polsce wyróżniona rekomendacją Michelin w 2023 i 2024 roku.

Do Delicji można wejść z marszu na szybka kawę czy zupę. Jeśli jednak chcemy w pełni docenić urok tego miejsca to warto odłożyć na bok telefon i na chwilę zwolnić. Delicja wymaga czasu, po to by się wygodnie rozsiąść, przyjrzeć bibelotom rozsianym po całej restauracji i porozmawiać z obsługą. To miejsce jest zbyt wyjątkowe by być w nim tylko na pół gwizdka.

Niezwykle ciekawą i urokliwą częścią lokalu jest Patio Pod Platanem. To podobno jedno z najstarszych takich drzew w Wielkopolsce.

Ostatnia aktualizacja: 2024-07-26