Zlokalizowana na poznańskim Grunwaldzie Piętrowa willa, w której znajduje się pięć komfortowych pokoi z łazienkami oraz dwie przestronne sale z tarasem wychodzącym na ogród, które w sumie mogą pomieścić do 50 gości. Przestrzeń idealnie nadaje się do zorganizowania przyjęć okolicznościowych, przeprowadzenia szkoleń, czy spotkań firmowych. Republika Słoneczna to także Studio Kulinarne – wyjątkowe miejsce dla miłośników gotowania. Profesjonalna kuchnia wykorzystywana jest do organizacji warsztatów kulinarnych, a także wynajmowana na potrzeby Gości.
Szefem kuchni i głównym prowadzącym warsztaty kulinarne jest Maciej Zieliński, który pracował w poznańskiej Restauracji Ratuszowa jako szef kuchni oraz kompleksie "Coprenicus Resort" na Warmii . Umiejętności kulinarne doskonalił m.in. w Wielkiej Brytanii w restauracji Kings Head w Coltishall UK, zdobywając dla niej tytuły i wyróżnienia kulinarne . A wszystko to pod okiem brytyjskiego Master Chiefa Kevina Gardnera. Wiedzę teoretyczną zdobywał również o Jamesa Thicketta , profesora kulinarnego w Norwich College.