Oficjalny serwis turystyczny Poznania i aglomeracji poznańskiej
A A+ A++
PL EN
Hyćka
 

Hyćka

Hyćka serwuje dania kuchni regionalnej w tradycyjnej formie. Szagówki, kaczka z pyzami, śledzie i czernina to symbole kuchni wielkopolskiej, dostępne w stałej ofercie restauracji. Na przestrzeni lat, zlokalizowana na Śródce Hyćka, stała się ambasadą jakościowej kuchni regionalnej.
Słowo “hyćka” to gwarowe określenie bzu, z którego kwiatów robi się aromatyczny syrop. Znajdziecie go w daniach i napojach, a sezonowo można go również kupić na wynos. To jedna z wielu tradycji pielęgnowanych przez właścicieli Hyćki. Marcin i Alicja Sadowscy - właściciele lokalu - to uczestnicy konkursów, festiwali i festynów promujących kuchnię regionalną. Od lat propagują kuchnię polską i wspierają inicjatywy edukacyjne. Hyćka to warta polecenia restauracja z jakościową kuchnią regionalną oraz miejsce, w którym można uzyskać cenne informacje o wielkopolskich tradycjach i domowej kuchni.   

Ostatnia aktualizacja: 2024-05-10